Публій Овідій Назон «Публій Овідій Назон. Метаморфози»

Комплектація книг Апрiорi 1 робочий день!

Опис
Метаморфози, або перетворення – частий мотив античних міфів, чиї персонажі зверталися то в зірки, то в гори, то в рослини. Спочатку Хаос перетворився в Небо і Землю. Потім трапився великий потоп, який убив всіх людей на Землі, крім праведних Девкаліона і його дружини Пірри. За повчанням богів почали вони кидати за спину каміння: кинуті Девкалионом перетворилися в чоловіків, кинуті Пиррой – в жінок. Пізніше Фаетон випросив у Сонця, свого батька, його колісницю, але здригнулася його рука в небі, і почалася пожежа на землі, полум’я охопило ліси, поля і річки. Земля звернулася за допомогою до Зевсу, і вбив він зухвалого Фаетона. Смертна Арахна викликає Афіну змагатися в ткання. Богиня зобразила на тканини всіх богів, а по краях – смертних, звернених в тварин і рослини за зухвалість. Арахна зобразила на своїй роботі перетворення Зевса, Аполлона, Діоніса та інших богів. Обидві майстрині виявилися рівними у своїй майстерності, однак Афіна вирішила покарати смертну за блюзнірство і звернула її в павука. Діоніс, який подарував людям вино, карав своїх ворогів, перетворюючи їх в тварин. Так, мореплавців, які вирішили продати красеня в рабство, він звернув у дельфінів. На прохання Мідаса, все, до чого торкався цар, негайно перетворювалося в золото. Зевс і Гермес в подяку за гостинність перетворили бідну хатину старих в розкішний великий будинок, а самі старики після смерті стали деревами, що ростуть поруч один з одним. Горгона, від чийого погляду все стає каменем; бог Ахелой, відразу з Гераклом в образі змія і бика; Мірра, звернена богами в дерево за кровозмісний любов до свого батька; Кеніда, що стала за своїм бажанням чоловіком; Аякс, з чиєї крові після його смерті виростають квіти гіацинта – практично в кожному давньогрецькому міфі відображені метаморфози персонажів. У Стародавньому Римі міфи теж повні перетворень: Ромул після заснування міста вознісся на небеса і став богом, Юлій Цезар після смерті злетів кометою і також перетворився в бога. За словами Піфагора, все гине на цьому світі, крім людської душі, і вона здатна змінювати свої фізичні оболонки. Саме цим мудрець пояснював свою відмову від вживання м’яса в їжу. Все постійно змінюється: пори року змінюють один одного, людина переходить з юності в старість, з кожним роком змінюючись, вода випаровується в повітря, а повітря йде в вогонь. Автор на прикладі давньої міфології показав, що все життя складається з низки перетворень.
Що ще купити
Бернс: Вибрані вірші

Бернс Роберт

Бернс: Вибрані вірші
260 грн.
Купити
Кобзар

Шевченко Тарас

Кобзар
213 грн.
Купити
ANNO АФИНИ

Герасимюк Василий

ANNO АФИНИ
260 грн.
Купити
Мудрість Стародавнього Риму. Афоризми та крилаті вислови

Сборник

Мудрість Стародавнього ...
230 грн.
Купити

Гарантія збереження !

Український книжковий інтернет-магазин "KNIGIng" несе повну відповідальність за збереження і цілісність при доставці замовлення.
Упакування в щільний тришаровий гофрований картон марки Т21. Захищаємо куточки книжок, роблячи спеціальну картонну вставку. Забезпечуємо пило- та вологозахист, застосовуючи обгортання в стрейч-плівку картонного упакування.