Публій Овідій Назон «Публій Овідій Назон. Метаморфози»

Комплектація книг Апрiорi 1 робочий день!

Опис
Метаморфози, або перетворення – частий мотив античних міфів, чиї персонажі зверталися то в зірки, то в гори, то в рослини. Спочатку Хаос перетворився в Небо і Землю. Потім трапився великий потоп, який убив всіх людей на Землі, крім праведних Девкаліона і його дружини Пірри. За повчанням богів почали вони кидати за спину каміння: кинуті Девкалионом перетворилися в чоловіків, кинуті Пиррой – в жінок. Пізніше Фаетон випросив у Сонця, свого батька, його колісницю, але здригнулася його рука в небі, і почалася пожежа на землі, полум’я охопило ліси, поля і річки. Земля звернулася за допомогою до Зевсу, і вбив він зухвалого Фаетона. Смертна Арахна викликає Афіну змагатися в ткання. Богиня зобразила на тканини всіх богів, а по краях – смертних, звернених в тварин і рослини за зухвалість. Арахна зобразила на своїй роботі перетворення Зевса, Аполлона, Діоніса та інших богів. Обидві майстрині виявилися рівними у своїй майстерності, однак Афіна вирішила покарати смертну за блюзнірство і звернула її в павука. Діоніс, який подарував людям вино, карав своїх ворогів, перетворюючи їх в тварин. Так, мореплавців, які вирішили продати красеня в рабство, він звернув у дельфінів. На прохання Мідаса, все, до чого торкався цар, негайно перетворювалося в золото. Зевс і Гермес в подяку за гостинність перетворили бідну хатину старих в розкішний великий будинок, а самі старики після смерті стали деревами, що ростуть поруч один з одним. Горгона, від чийого погляду все стає каменем; бог Ахелой, відразу з Гераклом в образі змія і бика; Мірра, звернена богами в дерево за кровозмісний любов до свого батька; Кеніда, що стала за своїм бажанням чоловіком; Аякс, з чиєї крові після його смерті виростають квіти гіацинта – практично в кожному давньогрецькому міфі відображені метаморфози персонажів. У Стародавньому Римі міфи теж повні перетворень: Ромул після заснування міста вознісся на небеса і став богом, Юлій Цезар після смерті злетів кометою і також перетворився в бога. За словами Піфагора, все гине на цьому світі, крім людської душі, і вона здатна змінювати свої фізичні оболонки. Саме цим мудрець пояснював свою відмову від вживання м’яса в їжу. Все постійно змінюється: пори року змінюють один одного, людина переходить з юності в старість, з кожним роком змінюючись, вода випаровується в повітря, а повітря йде в вогонь. Автор на прикладі давньої міфології показав, що все життя складається з низки перетворень.
Що ще купити
Кобзар

Шевченко Тарас

Кобзар
242 грн.
Купити
Мудрість Стародавнього Риму. Афоризми та крилаті вислови

Сборник

Мудрість Стародавнього ...
230 грн.
Купити

Гарантія збереження !

Український книжковий інтернет-магазин "KNIGIng" несе повну відповідальність за збереження і цілісність при доставці замовлення.
Упакування в щільний тришаровий гофрований картон марки Т21. Захищаємо куточки книжок, роблячи спеціальну картонну вставку. Забезпечуємо пило- та вологозахист, застосовуючи обгортання в стрейч-плівку картонного упакування.